Umesto da o rastvorima uče na prezentaciji, učenici Savremene gimnazije zasukali su rukave, obukli mantile i stavili zaštitne naočare, kako bi u laboratoriji, kroz praktičnu nastavu, na najbolji način shvatili novu lekciju iz hemije.
„Hemijski barmeni” mešali raznobojne rastvore
Tokom uvodnog dela časa, učenici su se upoznali sa pojmom rastvora, saznali koje smeše se mogu okarakterisati kao ova jedinjenja i šta je sve potrebno da bi se rastvor napravio.
Pošto su naučili o sastojcima rastvora, učenici su mogli da počnu sa mešanjem rastvarača i rastvorene supstance koji čine svaki rastvor. Kao pravi „hemijski barmeni”, savremeni gimnazijalci smućkali su raznobojne koktele, koji su im poslužili da otkriju kako oni reaguju u interakciji sa drugim elementima i njihove druge hemijske odlike.
Čari hemije u laboratoriji
Kada su završili posao pravljenja hemijskih koktela, bilo je vreme da savremeni laboranti upoznaju i ostale tajne rastvora, pa su u novom eksperimentu mešali dva prethodno napravljena koktela. U prvi mah, mladi hemičari nisu primetili nikakve promene. Međutim, kada su spojili sirće i rastvor sode bikarbone, oslobodila se ogromna količina balončića gasa.
Mladi hemičari su gas iskoristili da naduvaju balon, a ovaj eksperiment pokazao im je koliko je važno poznavanje hemije, kako bi u praksi znali na koji način pojedini elementi reaguju u kombinaciji sa drugim.
Važnost eksperimenata za shvatanje hemije
Na kraju časa, kao svi odgovorni hemičari, učenici su se pobrinuli da detaljno operu posuđe i očiste laboratoriju kako bi i ubuduće bila spremna za eksperimente.
Učeći o hemijskim jedinjenjima kroz praktične zadatke, učenici su u prilici da otkriju prave čari hemije i vide njene moći, koje na papiru izgledaju mnogo bezopasnije. Shvatajući lekcije na ovaj način, učenici trajno usvajaju znanja primenljiva u svakodnevnom životu.
Pogledajte još fotografija u galeriji.