Koliko je nastava u Savremenoj gimnaziji stvarno drugačija, pokazuje i čas geografije, koji je u petak, 15. februara, umesto u učionici, održan čak 40 kilometara od Beograda, u selu Pudarci. Gimnazijalci su se tom prilikom upoznali sa lokalnim stanovništvom i čuli zanimljive priče o istoriji ovog sela, njegovim običajima i tradiciji, ali i naučili šta odlikuje seoska naselja i kako ljudi u njima žive.
Selo Pudarci je poznato po uzgajanju jabuka, krušaka, kajsija, breskvi, ali i drugog sočnog voća, pa se njegovi stanovnici uglavnom bave voćarstvom i vinogradarstvom, a razvijena industrijska i poljoprivredna proizvodnja u ovom selu ostavile su poseban utisak na savremene gimnazijalce, jer se baš na ovom mestu nalazi jedan od najvećih pekarskih pogona u Srbiji.
„Najslađi” deo dana – poseta fabrici peciva „Don Don”
Učenici Savremene gimnazije su zavirili u regionalnu fabriku peciva „Don Don”, koja se nalazi u Pudarcima, i saznali kako se prave ukusni hleb, perece, kifle, krofne, đevreci, pogačice i druge đakonije od testa.
Zaposleni su specijalno za njih otvorili vrata ovog pogona i pokazali svoje gostoprimstvo. Učenici su u obilasku videli kako izgleda savremen način proizvodnje hleba i peciva, ali im je, ipak, najslađe bilo kada su posmatrali pravljenje čuvenih „Tvojih 5 minuta” krofni. I ne samo to! Oni su se i zasladili probavši slasne, sveže i vruće krofne direktno sa trake.
„Danas su učenici Savremene gimnazije iz Beograda posetili naš pogon u Pudarcima. Ako vam se sutra učini da su naši proizvodi slađi, ne čini vam se – to je sve zbog njih”, pohvalila se ova fabrika na Fejsbuku, na šta su učenici i profesori posebno ponosni.
Provera znanja na neobičnom mestu
Savremene gimnazijalce put je dalje odveo u susedni centar za sortiranje, skladištenje i distribuciju voća kompanije „PDM Agro fruit”, gde su se uverili kroz šta sve voće prolazi da bi se našlo u činiji na njihovom trpezarijskom stolu. Gimnazijalci su i ovde napravili kratak predah degustirajući jabuke i pokazali koliko dobro prepoznaju najznačajnije sorte voća koje se gaje u ovom kraju.
Savremena gimnazija neguje praksu održavanja stvarno drugačijih časova, zbog čega će za svoje učenike i dalje osmišljavati kreativne i zanimljive načine za sticanje trajnih i korisnih znanja, baš kao što je učinila i ovog 15. februara.