Predstavljamo onlajn pedagoško-psihološku učionicu – stručni tim uz savremene gimnazijalce

Kao i uvek, Savremena gimnazija prednjači po pitanju kapaciteta i sposobnosti da prilagodi nastavni proces i rad škole svim nepredviđenim situacijama, pa tako i novonastaloj situaciji i epidemiji koronavirusa. Ovog puta napravljen je i korak dalje – oformljena je onlajn-učionica pedagoško-psihološke službe, kojoj mogu da pristupe svi učenici Savremene gimnazije. 

Tim stručnih saradnika, sačinjen od dva pedagoga i dva psihologa, stalno je na raspolaganju učenicima tokom trajanja vanrednog stanja. Stručni tim je tu da u svakom trenutku odgovori na sva pitanja gimnazijalaca o odrastanju, sazrevanju, saznavanju, da im pomogne da se izbore sa strahovima ukoliko oni postoje, ali i da maksimalno iskoriste ovakve uslove. Istovremeno, savremeni tim stručnjaka ima misiju da što bolje uputi učenike kako da organizuju svoje vreme van časova nudeći razne materijale za čitanje, slušanje...

različite vannastavne aktivnosti

Kako da organizujete dan kod kuće – organizacioni saveti stručnog tima u Savremenoj

S obzirom na trenutnu situaciju, ono što sve najviše zanima jeste kako organizovati kućne aktivnosti i kako se ponašati tokom trajanja epidemije koronavirusa. U skladu sa tim, svima prenosimo preporuke stručnih saradnika u Savremenoj:

  • Koristite fleksibilnost koju nova situacija pruža za ispunjavanje zadataka „u našoj režiji”.
  • Napravite plan za dan ili nedelju – šta biste voleli da odgledate ove nedelje (serije, filmovi), šta da pročitate (e-knjige, knjige sa police), šta da uradite od obaveza (projekti, eseji, zadaci). 
  • Higijena (pranje ruku) minimum 20 sekundi. Pridržavajte se saveta stručnjaka: stvorite naviku da ne dirate usta, nos i oči kada ste napolju – tako možemo uneti virus u svoje telo. 
  • San – važno je da imamo dovoljno sati sna. Ovo ne znači da treba da zamenite dan i noć. Napravite „opušteniju rutinu”. Budite naspavani za konsultacije i časove.
  • Ishrana: jedite dobro i zdravo, ne moramo da mislimo o dijetama u ovom periodu – prioritet nam je zdrava ishrana.
  • Učenje: prisustvo časovima – prva etapa. Popodne, nakon odmora, možete se posvetiti domaćim zadacima, projektima, esejima. Zapamtite, uvek možete i u arhivi pogledati ponovo čas kada želite nešto ponovo da čujete, npr. da ispratite ponovo instrukcije za zadatke. 
  • Interesovanja: posvetite se onome što je vama baš važno i u čemu uživate. Veoma je važno da dnevno odvojimo vreme za aktivnosti koje nas „usisaju” – ako volimo da čitamo, crtamo, pišemo, sviramo – sve ono što nam donosi osećaj kontrole nad tim što radimo i sreću. 
  • Porodica: provodite više vremena sa članovima porodice, to može biti prilika i da zajedno jedete, spremate hranu, gledate filmove… Možete i da se čujete sa članovima šire porodice koji su u zemlji ili inostranstvu – koristimo tehnologiju za zbližavanje.
  • Prijatelji: ponovo nam tehnologija predstavlja saveznika – društvene mreže, onlajn-razgovori, sve čime umete da održavate kontakte. Prijateljstva su nam važna, čuvajmo ih. Premda sada na bezbednoj fizičkoj distanci, ali to ne mora da utiče na kvalitet našeg odnosa. 
  • Vežbanje: koristite onlajn-sadržaje, inspiracija – joga i vežbe snage. Vidite primer koji su vam profesori fizičkog dali na prvom času prošle nedelje.
  • Kontakt sa pedagozima i psiholozima: ukoliko imate bilo kakvo pitanje u vezi sa učenjem, planiranjem svog vremena, ukoliko vam je potrebna podrška ili ste zbunjeni novom organizacijom svakodnevice – javite nam se. Pedagozi i psiholozi su tu za vas. 

Najveća prednost onlajn-učionice – otvorenost za sva pitanja i predloge učenika

Jedna od glavnih karakteristika naše onlajn-učionice je otvorenost za sva pitanja učenika, kao i za predloge o temama za razgovor. Stručni tim psihologa i pedagoga je tu da učenicima izađe u susret, da spremi materijale koji olakšavaju učenje ili da podeli interesantne teme sa gimnazijalcima i tako otvori diskusiju i podstakne konstruktivne razgovore. 

Zasad primamo pohvale od učenika koji su pristupili našoj onlajn-učionici, jer ovaj vid saradnje nije uskostručan kao onlajn-učionice drugih predmeta. Mogućnost da nam se učenici obrate lično putem četa naišla je na sjajan odziv. 

Tu smo zbog vas, budite nam dobro i čuvajte se!

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.