Jedna od novembarskih tema četvrtaka na časovima engleskog jezika u Savremenoj bila je kulinarstvo, koju su učenici obradili i teorijski i empirijski.
Oni su posetili Američki kutak, gde su slušali predavanje „Nauka i kuvanje”, prevodili su recepte, a nakon toga – i sami su kuvali!
Gledanje filma „Indijski začin na francuski način” na času
Učenici četvrtog razreda na jednom od prvih časova engleskog na kojima je obrađivano kulinarstvo osvrnuli su se na različite svetske kuhinje.
Nakon gledanja filma „Indijski začin na francuski način”, diskutovali su o različitim kulturama i trpezama, ali ne samo to. Kako se u filmu pojavljuje čak 29 različitih recepata, učenici su birali jedan i u grupi ih prevodili sa engleskog jezika na srpski, nakon čega su sa profesorkom Bojanom Vidović komentarisali najbolje prevode.
Poseta Američkom kutku
Savremeni gimnazijalci su zatim sa profesorkom Bojanom u petak, 23. novembra, posetili Američki kutak u Domu omladine i slušali predavanje na engleskom jeziku kako bi bolje razumeli uticaj nauke na sam proces kuvanja.
Imali su priliku da slušaju predavanje fizičara prof. dr Erkana Tuzela „Nauka i kuvanje”, nakon čega im je profesor pokazao na koji način fizika, hemija i biologija mogu da utiču na proces kuvanja. Izuzetno dobro i zahtevno predavanje učenici su dobro razumeli, pokazujući visok nivo koncentracije i poznavanja engleskog jezika.
Trenutak istine – Ko najbolje kuva?
Nakon predavanja u Američkom kutku, u školi je u sredu, 28. novembra, organizovan još jedan čas sa istom tematikom, na kome su učenici mogli da pokažu svoje kulinarsko umeće i u praksi.
Oni su se okupili u školskom restoranu, gde su izveli radionicu kuvanja, odlično se zabavili i pokazali svoju kreativnost praveći ukusne i zdrave kolače. Koliko je bilo zanimljivo pokazuju i fotografije sa ovog neobičnog časa.